Mini pavlova torták citromos-bodzakrémmel
A hétvége előtt nem várható, hogy újra sütök (jó, tudom, az holnap van 😅), ezért ma is egy korábbi süteményemet osztom meg veletek.
A sütemény névadója Anna Pavlova orosz balerina nemcsak a cukrászokat ihlette meg, hanem a szakácsokat is, Franciaországban például békacombot neveztek el róla... érdekes lenne egy neve köré felépített menü.
Őszinte leszek, én csak a desszertre érnék oda 😅
Az én receptemet talán nem is illene pavlova tortának nevezni, mert a könnyű tejszínhab helyett savanykás citromos-bodzakrémmel töltöttem. Ha megszemélyesítenénk, ezek a tortácskák talán a nyugdíjas Pavlova lennének... bár ő sajnálatos módon nem öregedhetett meg.
Számomra az édes habcsók és a savanykás krém találkozása azonban tökéletes, úgyhogy meiner Meinung nach nem rontom a hitelét, ha nem változtatok a néven 😉
Így készül:
5 tojásfehérjét 1 kanál citromlével és csipet sóval kemény habbá verek, s mikor már habformát vesz fel, apránként hozzáadok 25 dkg porcukrot is. Ezt követően hozzákeverek 2 csapott evőkanál étkezési keményítőt is.
Egy sütőpapírra ceruzával előrajzolom a kb. 10 cm átmérőjű köröket, majd a papírt megfordítom, hogy a grafit ne ragadjon a habba... (hát persze, hogy saját tapasztalat...)
A kész habot csillagcsövű nyomózsákba töltöm, és körben (a kerülete mentén, mondaná a férjem...) kis csókokat nyomok, majd a közepét is kitöltöm mindegyik tortácskának.
140 fokos sütőben szárítom, ha túl gyorsan pirulna, akkor még alacsonyabb hőfokon. Kb. 40-60 perc kell neki, nem szabad túlsütni. Egy pavlova akkor finom, ha kívül roppanós, belül még puha - ilyen pici tortáknál azért inkább roppanós lesz, de sebaj, a krém majd ellensúlyozza.
A krém ugyanaz, mint a bodzás-citromos-epres piskótaroládnál, annyi különbséggel, hogy itt Ízes-Mázos eredeti receptjét használom, de citromléből picit többet adok hozzá. Úgy érzéssel... ezt a mértékegységet minden sütni tanuló embertársunk imádja, tudom 😅
Mivel a másik receptemnél elég mesés a leírás, így itt prózaibban is megadom:
2 tojás
2 evőkanál vanillincukor
csipet só
1,5 dl házi bodzaszörp
0,5 citrom leve, de legyen inkább egy egész
és ha kezeletlen héjú, akkor a héja is (reszelve, természetesen)
Ezeket összeborítom egy vastag aljú edényben, és habverővel történő állandó keverés (!) mellett sűrűre főzöm. Az eredeti recept szerint gőz fölött kell, de ha a keveréshez habverőt használtok, és tényleg folyamatosan keveritek, mehet simán a tűzre is. Ha nem elég sűrű, akkor egy kis bodzaszörpben feloldott étkezési keményítővel vagy vaníliás pudingporral lehet javítani rajta.
Elkészülte után a tűzről levéve, de még forrón hozzá kell keverni 5 dkg vajat. (Eredeti recept szerint 10 dkg-t, szerintem elég a fele is.)
A díszítés egyéni ízlés kérdése, de egy kis eper, vagy ribizli nem ront rajta 😉
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése