Citromfüves pite eperrel, áfonyával
Wekerle közvetlen szomszédságában élünk, a gyerekek oda járnak iskolába, így ezer szállal kötődünk. Több éve már, hogy ideköltöztünk, de nem tudok betelni vele. Egy dolog a hely mézeskalácsszerű szépsége, de ezen túl is, egy olyan közösség részévé váltam, ami cáfolja a nagyvárosi elidegenedés elméletét 😊
Ennek a közösségnek a révén jutottam pénteken egy gigantikus mennyiségű csodafriss citromfűhöz. Természetesen a nagy része azonnal ment ázni, hogy 2 nappal később citromfű szörppé lényegüljön, de ezúttal továbbgondoltam a felhasználás lehetőségeit, és kísérleti sütésbe kezdtem. Ennek eredménye lett ez a pite. Két dologban biztos voltam: a kislányom nem fogja megenni, mert van benne "valami zöld" (tévedtem...de nagyon...), s hogy a rendelkezésre álló gyümölcs kevés lesz, mert a kispicikémmel együtt sütöttem (nem tévedtem, megette a felét 😅). Ezért eperből csak daraboltak jutottak rá, bár egész szemekkel szerintem még mutatósabb lenne. De azt, ahogy Kishús epret eszik, tanítani kellene - étvágytalan emberek gyógyulnának meg kizárólag a látványtól 😊
A recept saját fejlesztés, egy régi bevált pitém füvesítése 😅
Szeretem, mert egyedényes süti, nem kell sokat mosogatni utána.
12 dkg vajat 12 dkg cukorral, 1 vaníliás cukorral, csipet sóval, 2 kanál citromlével, egy (bio) citrom reszelt héjával simára keverünk. Egy bögrényi friss citromfüvet késes aprítóval összeaprítunk, s hozzákeverjük. Majd egyenként hozzáadunk 3 egész tojást, végül 20 dkg lisztet, amibe előzőleg 2 csapott teáskanál sütőport vegyítettünk. Ha nagyon sűrű, 1-2 kanál tejjel lehet lágyítani.
Mehet a piteformába (az enyém ikeás kőedény, nem kell előtte kikenni), tetejére eper és áfonya, vagy ami éppen van.
180°C-on 45-50 perc kell neki, tűpróbával ellenőrzöm a végén.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése