2019. május 22., szerda

Múltidéző 1.
"Hajrá Barca" torta

Van ugye nekem egy csudajófej matektanár férjem, aki gigantikus Barca rajongó. Szezonban dolgozatokat is meccs alatt javít, s  kislányom nagyon találóan szokta parodizálni, amit ilyenkor művel: "egyes... kettes... góóóóóóól... kettes..."
Ezt a tortát akkor készítettem neki, amikor még nem volt a férjem, és hát bevált... egyenesen Skóciáig repített, hogy megkérje a kezem :) Hiába, bűbájolda ugye... 💓😉

A töltelék pörköltdiókrém, a tészta szintén diós, a díszítés házilag készített fondant.

A tortalaphoz és a fondanthoz Kiskukta receptjét használom mindig. Nekem nagyon bevált, szép magas lesz a piskóta, soha nem esik össze és napok múlva is puha.

A fondant készítésről remek fényképes beszámolót készített itt:

http://kiskukta.blogspot.com/2010/04/nyujthato-fondant-keszites-kepekben.html


A piskótához 25 cm-es tortaformát használok, és a munka megkezdése előtt a sütőt bekapcsolom 175 fokra állítva, alsó-felső sütés.
4 db L-es méretű tojásfehérjét csipet sóval, esetleg pár csepp citromlével (de ez el is maradhat) és 80 gr kristálycukorral kemény habbá verem. (A cukrot csak picit később adom hozzá, amikor már anélkül is szép hab képződött.) Anyu mindig azt mondta gyerekkoromban, hogy addig kell verni, amíg a tálat a fejem fölé fordítva a hab a tálban marad, és nem landol a fejemen 😅 de ezt a tanácsot csak óvatosan adom, mert volt egyszer egy ismerősöm, aki idejekorán tesztelte...
A 4 tojás sárgájához hozzáadok 200 gr kristálycukrot, 150 ml olajat és 150 ml tejet. Elvegyítem, majd rászitálok 350 gr lisztet, melyhez előzőleg 16 gr sütőport kevertem. Ezt pár percig kézi robotgéppel a legerősebb fokozaton keverem, illetve amióta a család meglepett egy csodálatos konyhai robotgéppel (lásd előző poszt varázsüst :) ), azóta kevertetem szép kényelmesen. Amikor ez készen van, a tojáshabból pár kanállal még hozzákeverek, hogy lágyítsam az egyébként nagyon sűrű, nehéz tésztát, s végül a maradék tojáshabot egy széles, lapos fakanállal óvatosan keverve adom hozzá, vigyázva, hogy a hab ne törjön össze.
Ugyanekkor keverek hozzá 10-12 dkg darált diót is.
A tortaformának csak az alját kell kibélelni, utána mehet is a sütőbe kb. 45 percre. Tűpróbával szoktam ellenőrizni.

Ha kihűlt, 3 részre vágom, és mehet bele a krém:

30 dkg diót egy tepsiben kiterítve finoman megpirítok, kb 180 fokon. Majd ledarálom. Amíg pirul, 4,5 dl tejet felfőzök 9 dkg liszttel. Habverővel keverve fokozatosan adagolom a tejet, hogy ne legyen csomós, majd mehet a tűzre, és pár perc alatt besűrűsödik. A kevergetést persze nem árt folytatni, ha pörkölt diókrémet szeretnénk, és nem pörkölt lisztkrémet :)

Amikor már minden szobahőmérsékletűre hűlt, 25 dkg vajat (szűkösebb napokon jobb minőségű margarint) habosra keverek 23 dkg porcukorral, melyhez előzőleg 2 csomag vaníliás cukrot is hozzádarálok. Ezután kanalanként hozzáadom a liszt-pudingot, majd a végén a darált diót, és egy feles rumot, vagy gyerekek esetén egy üvegcse rumaromát.

Érdemes a krémet is jól behűteni a torta megkenése előtt.

A rétegek közé nem sajnálom, körbe viszont fondant díszítés esetén csak vékonyan kenem.





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése