Imádom a bodzát. Rengeteg mindent kipróbáltam már vele, a szörptől kezdve a bodzakrémen át a bodzazseléig... a saját szárítású bodzateát, a saját fejlesztésű bodzatortát és a bodzás eperlekvárt se felejtsem ki! Mindegyik isteni finom, nálam nagyobb rajongója ennek a növénynek szerintem nincs a földön 😃
A szörp receptje ezer éve megvan, és bevallom, nem tudom, hogy honnan töltöttem le legelőször, mert akkor még nem gondoltam, hogy egyszer fontossá válik a saját blogomban 😃
De ahogy böngészem a netet, másoknál is megtalálható, pontosan ugyanebben a formában.
Szóval nagy titkot nem árulok most el, de a bodzakrémhez, ami több bejegyzésemben is előfordul majd, kell a szörp is, ezért úgy döntöttem, megosztom ezt is.
Nagyon fontos, hogy a bodzavirágot szennyezésmentes, tiszta területről szedjük (én anyukám udvaráról szedtem, aki meseország szélén lakik...), s a citrom is legyen kezeletlen héjú. Az Aldiban lehet kapni (nem, nem támogatnak, de ha szeretnének, állok elébe 😅)
Hozzávalók:
20-30 nagy bodzavirág
4 kg kristálycukor
6 liter víz
5 egész kezeletlen héjú citrom
10 dkg citromsav
1 kk Na-Benzoát (ha ekkora mennyiségben gyártjuk, és télire is szeretnénk eltenni. Egyébként elhagyható)
5 liter vizet felforralok 3,5 kg cukorral. A maradék fél kg cukrot lassú tűzön karamellizálom, s amikor már szép barna, 1 liter forrásban lévő vízzel felöntöm. Fontos: lávaszerűen felbugyog, iszonyú veszélyes, apránként tessék a vizet hozzáönteni és tessék egy lépést hátralépni!! 😅
A két szirupot összeforralom, majd lehűtöm. Ezután mindent hozzáadok, és 4-5 napig érlelem, naponta kétszer megkeverve. Nem kell hűtőben érlelni.
A végén steril üvegekbe töltöm, és mehet a kamrapolcra. Ja igen, ne felejtsétek a kamrakulcsot innentől eldugni, ha van gyerkőc és/vagy hasát szerető férj a háznál, és nem akarjátok, hogy pár nap alatt cukormérgezést kapjanak 😅😅😅
Én ilyen genya-anya vagyok, beosztom... biztos a sváb vér...
kb 10-12 db 7,5 dl-es üveggel lesz ekkora mennyiségből.
S kérlek, az Égiek szerelmére, a megmaradt szirupban ázott citromot és virágot ki ne dobjátok!! Hamarosan jövök ugyanis a saját fejlesztésű bodzatortámmal, amihez pont jó lesz... to be continued vagy szebben mondva wird fortgesetzt 😁
4 kg kristálycukor
6 liter víz
5 egész kezeletlen héjú citrom
10 dkg citromsav
1 kk Na-Benzoát (ha ekkora mennyiségben gyártjuk, és télire is szeretnénk eltenni. Egyébként elhagyható)
5 liter vizet felforralok 3,5 kg cukorral. A maradék fél kg cukrot lassú tűzön karamellizálom, s amikor már szép barna, 1 liter forrásban lévő vízzel felöntöm. Fontos: lávaszerűen felbugyog, iszonyú veszélyes, apránként tessék a vizet hozzáönteni és tessék egy lépést hátralépni!! 😅
A két szirupot összeforralom, majd lehűtöm. Ezután mindent hozzáadok, és 4-5 napig érlelem, naponta kétszer megkeverve. Nem kell hűtőben érlelni.
A végén steril üvegekbe töltöm, és mehet a kamrapolcra. Ja igen, ne felejtsétek a kamrakulcsot innentől eldugni, ha van gyerkőc és/vagy hasát szerető férj a háznál, és nem akarjátok, hogy pár nap alatt cukormérgezést kapjanak 😅😅😅
Én ilyen genya-anya vagyok, beosztom... biztos a sváb vér...
kb 10-12 db 7,5 dl-es üveggel lesz ekkora mennyiségből.
S kérlek, az Égiek szerelmére, a megmaradt szirupban ázott citromot és virágot ki ne dobjátok!! Hamarosan jövök ugyanis a saját fejlesztésű bodzatortámmal, amihez pont jó lesz... to be continued vagy szebben mondva wird fortgesetzt 😁
Jaj Mona, csak azt a csúnya németet ne :P Minden szó olyan, mintha káromkodnál :D
VálaszTörlésEgyetértek :D
TörlésKöszönöm :D
Törlésnagyon is szép ez a WIRD FORTGESETZT :)) nem is értem, miért nem tetszik? :)) de a kedvedért ott van a kántinyúúúd is :)
VálaszTörlés