2019. május 29., szerda

Citromfűszörp avagy "szörpusz melissa officinalis"




A citromfüves pitéről szóló írásomban már említettem, hogy a Wekerlén szüretelt citromfű nagy részét szörpnek szántam. 
A citromfű és a menta nálam a bodzával egy dobogón áll, egyikből ezt szeretem jobban, másikból azt, de szörpből például abszolút a citromfű a kedvencem. Ha a cukrot levonnánk belőle, kifejezetten egészséges lenne 😅
Gyuribácsi (Györgytea) ezt írja róla: https://gyorgytea.hu/gyorgyteak/egyedi-teak/citromfu-tea

Lehet, hogy három gyermek mellett nem véletlen a rajongásom, mert a törpök élete nem csak játék és mese ugye, s jól jön minden ami picit simít az idegeken 😅

A recept pedig:

2 nagyon nagyon nagyon nagy csokor friss citromfüvet megmosunk és 2 liter hideg vízzel nyakon öntünk. 2 kezeletlen héjú citromot rákarikázunk (picit nyomkodjuk is meg). Hagyjuk ázni 1-2 napig, időnként megkeverve. Minél tovább ázik, annál intenzívebb ízt kapunk, de! Ha nagy a hőség, akkor egy napnál tovább csak úgy hagyjuk a vízben, hogy egy pici nátrium benzoátot elkeverünk benne, különben nem szörpöt kapunk, hanem bio permetszert 😅
Végül leszűrjük, majd hozzáadunk 2 kg cukrot és 5 dkg citromsavat. Felforraljuk, és kb. 15 percig hagyjuk forrni, ezalatt még sűrűsödik. Utána ki-ki tapasztalata és szándéka szerint tesz hozzá tartósítószert, vagy sem, majd még forrón, kinyújtott karral (az esetleges forrázások elkerülése végett 😅) steril üvegekbe tölti, és bedugja a dunyha alá lassanhűlni. 😉

Egy adagból kb. 3 liter szörp lesz. 




2 megjegyzés: