2019. május 23., csütörtök

A három kismalac csülkös pogácsája (farkaséhség ellen)

Ezzel a pogácsával is indultam az első bejegyzésben is említett, Wekerlén rendezett "boszorkányos receptek- mesés sütemények" versenyen. Bár a díjat az édes sütivel vittem el, a pogácsa is nagyon sikeres volt, és jópár elismerést bezsebeltem. 

Ha kelt tészta, akkor én mindig Limarához fordulok. Imádom a nőt, a tehetségét, a stílusát, a sikerét. 

A pogácsa alapreceptje is az ő lilahagymás pogija (amit annyiszor kell megsütnöm a férjem és a kislányom kedvéért, hogy már szinte unom 😅)
Ezt módosítottam annyiban, hogy a hagymát főtt csülökre cseréltem, és a második hajtogatásnál olívaolajjal átkentem a tészta tetejét. 
A recept a verseny miatt szintén meseformában íródott. Picit talán morbid lett, ezért 12-es karika 😅

Hol volt, hol nem volt, az Óperenciás tengeren túl, túrt egy kurtafarkú malac. Nem is malac, disznó. Volt ennek a disznónak három gyermeke. Mikor az öreg disznó érezte a halála közeledtét, magához szólította fiait:
„Édes fiaim, énnékem immáron elkövetkezett a vég. Hanem utolsó kívánságom az, hogy halálom után csülkeimet sós pácba tegyétek, s füstre akasszátok. Reátok hagyom üköregapám titkos receptjét is. Ha egyszer a farkas erre jár, zsenge combotok helyett éhségét a recept alapján sütött pogácsával oltsátok, s abba az én csülkeimet beleaprítsátok. Meglássátok, a farkas ezentúl mindig ezzel kíván élni, s életetek megkíméli.
Így is lett. Az öreg disznó az örök sertésmezőkre távozott, s fiai végakaratát beteljesítették.
A titkos recept így szólt:
Hozzávalók: 1 kg liszt, 50 dkg vaj vagy margarin, 2 csapott ek. só, kevés őrölt bors, 2 tojás, 1 dl tej, 1 nagy doboz tejföl, csipet cukor, 5 dkg élesztő, kb. fél kg füstölt csülök megfőzve, apróra vágva.
A lisztet morzsold el a vajjal, s keverd össze a sóval, s borssal. Közepébe vájj mélyedést, s morzsold bele az élesztőt. Öntsd rá a langyos tejet, s cukrot. Ha az élesztő felfutott, öntsd a liszthez a tejfölt s tojást. Dolgozd össze alaposan, s hagyd megkelni. A megkelt tésztát nyújtsd ki, szórd rá a csülköt, majd hajtogasd fentről lefelé középig, lentről felfelé középig, majd jobb és baloldalról is. Letakarva meleg helyen ismét hagyd kelni. A hajtogatást végezd el újra. Ujjnyi vastagra nyújtva szaggasd ki, tetejét kend le felvert tojással, és fél óra pihenő után süsd ki 200 fokon.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése