2019. június 19., szerda

Rizspuding karamellizált cseresznyével 


Aki esetleg olvasta a korábbi blogbejegyzéseimet, az tudja, hogy háborút üzentem az étel- és vízpocsékolásnak. Igaz, ez egy lokális háború és kizárólag a konyhámban zajlik, de legalább sok dicsőn megnyert csatával büszkélkedhetem. 
Tegnapról maradt egy nagy adag rizs, most őt győztem le. Korábban készült már maradékból sajtos rizsgolyó újhagymás mártogatóssal, de most volt elég sós étel a hűtőben, ezért desszertként (és ezáltal blogbejegyzésként 😊)  végezte.

Recept: 40 dkg natúr főtt rizst felöntöttem 4 dl tejjel, hozzáadtam 4 kanál cukrot, és addig forraltam, míg a tejet felszívta. 

Közben egy másik edényben 2 kanál cukrot karamellizáltam, s mikor már szép színe volt, rádobtam két marék magozott cseresznyét. A cseresznye azonnal levet eresztett, s a karamell egy része megszilárdult, de addig főztem, míg mind fel nem olvadt, s a lé picit be nem sűrűsödött. Leheletnyi fahéjjal megszórtam közben (tudom, ez is egy olyan jó kis mértékegység, mint a "csipet", meg az "érzéssel" 😅 )
A végén a gyümölcs csodaszép fényt kap majd, és egy közepesen sűrű szirupban ázik. 

Tálalni pohárdesszertként is lehet, én most két evőkanál segítségével galuskákat formáltam, és egy hosszúkás desszerttányérra helyeztem. A galuskák közét megpakoltam cseresznyével, majd az egészet bőven meglocsoltam sziruppal. A fotó kedvéért citromfűvel díszítettem, majd Kishússal gyorsan eltüntettük a részünket 😉

6 adag lett belőle.






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése