Mein Liebling lekvár
Igen. Hallom, ahogyan néhányan felhördülnek a német név olvastán 😅
Valójában van ennek a kifejezésnek egy francia megfelelője, amihez köthető egy finom bonbon - ez a lekvár engem arra emlékeztet, innen a név, monásítva 😉
Még érik a cseresznye, roskadoznak az ágak, de a férjem már finoman jelezte, hogy az ipari mennyiségben eltett kompót elfoglalja a helyet a kamrában a várva várt lecsós üvegek elől... magyarán szólva álljak le, és csendben gyászoljam meg a fán elpusztuló szemeket, elfogadva, hogy mindet úgysem tudom a gasztronómiának megmenteni 😅
Én mindig elfogadom az észérveket. Nem lesz több kompót. De ebből a lekvárból muszáj még főzni úgy két adagot (bocs, Mackó 😋)...
Egy régebbi meggylekvárom receptjét cseresznyésítettem, s higgyétek el, érdemes kipróbálni:
1 kg magozott cseresznyét botmixerrel törjünk meg. Én kb. 2/3-át pürésítettem, a többi szemet egyben hagytam. Adjunk hozzá 30 dkg cukrot, és egy zacskó 3:1 zselésítőt. Állandó kavargatás mellett forraljuk fel. Amikor elkezd forrni, kockázzunk bele 10 dkg étcsokoládét (de ki fogom próbálni 5 dkg-mal is, szerintem annyi is elég lehet), és öntsünk hozzá 0,5 dl cherry likőrt.
Folytassuk a kevergetve forralást még 2-3 percig, s már mehet is az üvegekbe, s száraz dunsztba.
Ekkora mennyiségből lett 3 kis üveggel, és egy kis kóstoló 😉
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése