Az úúúúúgy volt....hogy kimentünk szombaton a piacra. Ott találtunk olcsón nagyon szép kovászolni való uborkát. Ahhoz vettünk egy nagy csokor kaprot. Arról már itthon eszembe jutott, hogy "ejjderégenettem" kapros-túrós pitét. Így aztán a csokor egy részét kispóroltam a kovászosból.
Hétfőig ugyan várnia kellett, de akkor átlényegült végre 😊
Recept egy kb. 18x30 cm-es tepsihez:
A dagasztógép üstjébe kimérek 30 dkg lisztet, és fél teáskanál sóval elkeverem. Közepébe mélyedést készítek, melybe 2 kanál cukrot szórok, majd rámorzsolok 1,5 dkg élesztőt. Felöntöm 1 dl langyos tejjel, s megvárom, míg az élesztő felfut. Utána hozzáöntök még kb. 0,5 dl tejet, és 1 tojás sárgáját. Elindítom a dagasztást, s pár perc után még hozzáöntök 5 dkg olvasztott vajat/zsírt/margarint, és hagyom a gépet úgy tíz percig dolgozni. Ha a tészta túl kemény, pici tejjel még lágyítom. Ezt követően egy tiszta konyharuhával letakarva megvárom, míg a duplájára kel.

A tésztát egy olajjal vékonyan kikent tepsibe teszem, és a kezemmel szétlapogatom. Ráöntöm a tölteléket, és 180 °C-on 15 percig sütöm. Közben a megmaradt tojássárgáját egy nagy kanál tejföllel kikeverem, és 15 perc után megkenem vele a süteményt. Végül még további kb. 20-22 perc alatt szép pirosra sütöm.
Én úgy szeretem a kapros-túrós pitét, hogy ha vékony a tésztája és vastag a tölteléke. Mivel készítés közben úgy találtam, hogy ez a tésztamennyiség az én ízlésemnek túl sok lesz, lecsíptem az egyharmadát, és készítettem belőle 4 azaz négy darab pici bogyiszlói tejfölös-borsos kalácsot... azt hiszem ez a minimum rekordom "téfölösből" ... 😅 mind elfogyott az is. Egyszer majd lesz egy írás erről az ikonikus kalácsról is 😊

Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése