2019. június 3., hétfő

Bodzás-tejfölös pite



Ha vasárnap, akkor süti. 😊
A sok online és személyesen kapott pozitív visszajelzés okán felbátorodtam, és igyekszem majd saját kísérletezésű receptekkel is megjelenni, mint például ez itt. 
A már bemutatott bodzakrém receptjét vettem alapul, és fejlesztettem tovább egy nagyon finom pitébe való töltelékké. 
A tészta Kishúsnak köszönhetően külsőre  kissé rusztikusra sikeredett, lehetne ennél szebben is, és a töltelékből legközelebb dupla adagot készítek, de ízre tökéletes lett. Itt a receptnél már a kétszeres mennyiségeket adom meg:


A krémmel kell kezdeni, hogy nagyjából kihűljön a sütésig. Ehhez szükséges:

4 tojás
4 evőkanál vaníliás cukor
csipet só
3 dl házi bodzaszörp
1 citrom leve

Ezeket kézi habverővel összekeverem, majd lassú tűzön, állandóan kevergetve felforralom. 
Mikor forr, hozzáöntöm a 3-4 kanál bodzaszörppel simára kevert 2 nagy kanál étkezési keményítőt. 
A tűzről levéve, de még melegen, hozzákeverek 12 kanál tejfölt. Hagyom kihűlni. 

Tészta: 

25 dkg liszt
12 dkg vaj vagy margarin
10 dkg cukor
csipet só
1/2 kk. sütőpor
1 csomag vaníliás cukor
1 tojás

A tojás kivételével mindent beleteszek a késes aprítóba, a vajat lehetőleg jó hidegen. 1-2 percig hagyom dolgozni a gépet, majd a tojással összegyúrom a  tésztát és mehet is a hűtőbe jó félórára. 
Utána két sütőpapír között kinyújtom kb. 1/2 cm vastagra, piteformába helyezem, és a szélén túlnyúló darabokat levágom róla. (Ha épp nem sertepertél egy egyéves a lábam körül, akkor szebben, egyébként meg ahogy sikerül 😅)
Tipp: A levágott darabokat sem kell kidobni. Ha épp nem tudjuk elhasználni (mondjuk egy kisebb piteformában), akkor mehet a fagyasztóba. Sok kicsi sokra megy alapon a következő két piténél leeső darabbal együtt már összejöhet egy újabb adag. 

Megtöltöm a krémmel, és mehet a sütőbe 180 °C-on kb. 25 percre. 

Eperrel együtt még finomabb 😊











Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése