Mi történik akkor, ha érik a cseresznye, csak érik és érik, s nem hallgat a szép szóra, hogy érjen lassabban és cserébe mondjuk 2 hónapon át, s közben ráadásul beüt az első kánikula is idén nyáron?
Több minden:
A család minden tagja hízik egy-egy kilót, annyi gyümölcsöt eszik egy hét alatt. Továbbá tudható, hogy ha valakit nem találsz a szobájában, akkor a fa alatt van, hűsöl és eszik. Ezenkívül valószínűleg valamennyi cseresznyefa tulajdonos vagy -lízingelő gasztroblogger agya azon kattog, hogy a közvetlenül fel nem élhető mennyiséget mi módon tartósítsa a közeljövőnek. Az agy persze gyártja a lehetséges/megvalósítandó megoldásokat. Ebből kifolyólag el kell valahogy érni, hogy a nagyváros forró dzsungeléből a lakás befőzéstől még forróbb konyhájába hazaérkező férj szúrós tekintete ne nyársalja fel szegény bloggerünket teljesen.
Nem veszélytelen sportág ez, én mondom 😅
Nálunk, miután már én is úgy ítéltem meg, hogy kompótból többet neeeee, és a lekvár mennyiségét sem szerettem volna túltolni (hátha lesz még más gyümölcs is), az utolsó adagból szörp készült.
Keresgéltem a neten jó szörpreceptek után, de úgy igazából egyik sem tetszett százszázalékosan, így végül több recept kombinációjából alkottam meg a sajátomat.
Az mondjuk a böngészés közben szemet szúrt, hogy rozé fröccsel ajánlják felhúzni... hát motiválatlan nem lettem ettől az információtól, az biztos 😅
A recept:
Létra, fa, vajling, stb., melynek eredménye 3 kg magozott cseresznye (magozva ennyi). Először a magját kb. 3 dl vízben felforraltam, és 10 percig hagytam kis lángon forrni. Utána leszűrtem, és a levéből 2,5 dl-t öntöttem a cseresznyéhez. Hozzáadtam még 2,5 dl vizet is, majd felforraltam. Ez a fél liter folyadék az elején szinte nem is látszik, de nem kell megijedni, bátran lehet főzni, a végén a gyümölcs sok levet enged, és összeesik. Negyed órát forraltam szintén kis lángon.
Ezután botmixerrel pürésítettem, és egy sűrű szűrőn kis adagokban leszűrtem. Tipp: A merőkanál aljával körkörösen passzírozva nagyon hamar minden lé kicsorog belőle.
A levet egy tiszta edénybe tettem, és hozzáöntöttem 1 kg cukrot, valamint 30 gr citromsavat. Újra felforraltam, és egy picit besűrítettem. Nem mértem az időt, de nem volt több negyed óránál.
Majd steril üvegekbe szedtem, és ment a dunyhadunsztba.
Egy jó tanács: amint forrni kezd, elindul az edényből mint a tej... szóval nem érdemes hátat fordítani neki, és koktélrecepteket is inkább a dunszt után keresgéljünk, különben vár ránk egy jó kis tűzhelytakarítás, én mondom 😅
3 db 7,5 dl-es üveg tele lett, és maradt egy kis kóstoló. Ha nem tervezzük hamar meginni, egy kis tartósítószer szerintem nem árt.
Az átpasszírozott gyümölcshúst se dobja ki senki. Egy részét belefőztem másnap a gyümölcslevesbe, de nagy részét jégkrémformákba töltve lefagyasztottam, és nagy sikert aratott a gyerekeknél 😊
Ami a felnőtteket illeti: a rozé pedig igaz.

Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése