Házi krémes
A maradék tojásfehérje felhasználásának tökéletes módja. Egy olyan recept, amiről elmondhatom, hogy édesanyámtól tanultam.
Buktasütéskor, vagy linzer készítésekor viszonylag sok tojásfehérje marad hátra, amit soha nem dobok ki, hanem lefagyasztom, míg kitalálom további sorsukat. (Illetve ha engedek a gyerekeknek, akkor azon nyomban habcsókká minősülnek...) A kis kézzel írott sütisfüzetemben külön fejezetet szenteltem azoknak a süteményeknek, ahol fel tudom használni őket.
Valahogy úgy alakult, hogy ezek a legnagyobb kedvenceim: ott szerepel a Limara féle fehér püspökkenyér, ami a karácsonyi repertoár állandó része; a Pavlova torta (már a szó legépelésétől összefutott a nyál a számban); illetve a házi krémes.
Gondoltátok, hogy ez a világ egyik legegyszerűbb süteménye? Köszi Anyu!
Hozzávalók:
1 csomag fagyasztott levelestészta, amit kiengedés után elfelezünk, és vékonyra nyújtva 2 lapot sütünk belőle. Én nagyon vékonyra nyújtom, így a nagy gáztepsit kitölti.
3 dl víz
1 csomag zselatin
3 csomag vaníliás puding
Ezeket elkeverjük, a vizet fokozatosan adagolva.
1/2 liter víz
12 dkg cukor, amit együtt felforralunk, majd ha forr, takaréklángra véve hozzácsorgatjuk a pudingos keveréket.
Míg melegszik a víz, 9 tojásfehérjét 12 dkg cukorral kemény habbá verünk. Ezt a habot a már kész, forró vaníliás masszához keverjük, azonnal ahogy levettük a tűzről. Hoppsz, megvan a hőkezelés 😊
Az egyik lapot visszahelyezzük a tepsibe, és rápakoljuk a krémet. A másikat egy deszkán annyi és akkora kockára vágjuk, ahány és amekkora krémeseket szeretnénk, és szépen elhelyezzük a krém tetején.
Pár órát jót tesz neki a hűtő, utána gyönyörűen szeletelhető forró vízbe mártott késsel.
Jó étvágyat hozzá!
Szuper! Köszönöm szépen! :-) <3
VálaszTörlés