2019. november 7., csütörtök

Mintás piskótatekercs

"Anyaaaaaa, van valami finomság?" - ez az egyik leggyakrabban elhangzó ismétlődő mondat a házban.  Azt nem állítom, hogy minden esetben igen a válasz, de ha nagyon olyanom van, akkor nekiállok összedobni valamit. Na jó, lehet, hogy én vagyok a leggyakrabban tónak ugrasztható béka 20-50 kilométeres körzetben... bár erről nem készült hivatalos felmérés még, de feltennék rá némi pénzt 😅
A piskótatekercs egyébként is élet- és hangulatmentő sütemény, hiszen onnantól kezdve, hogy kinyitom a hűtőt, odáig, hogy együk, nem telik el 35-40 percnél több.
Kivéve persze, ha ünnepre készül, és az ember lánya valami puccosat szeretne kihozni belőle.
A képen látható tekercsek egy már elmúlt karácsonyi bulira készültek.
S a mikéntje:

Gáztepsi méretűre szabott sütőpapírra ceruzával felrajzoljuk a mintát, úgy, hogy előre tudjuk, meg fogjuk fordítani a papírt, szóval ha fontos az irány, akkor erre figyeljünk.
30 gr puha vajat 30 gr porcukorral, 1 tojás fehérjével, 35 gr liszttel és a kívánt színű ételfesték cseppekkel kikeverünk. Ha nagyon folyós, mehet picit a hűtőbe.
Habzsák segítségével felrajzoljuk a mintát a papír hátlapjára (hogy a grafit ne süljön bele a sütibe), majd egy óra hosszára a fagyasztóba tesszük.
Kb. 10 perccel a vége előtt a sütőt 180 °C-ra előmelegítjük, és elkészítjük a piskótatésztát.
8 tojásfehérjét pici sóval majdnem teljesen kemény habbá verünk, majd hozzá adunk 8 evőkanál cukrot, és addig verjük, amíg olyan kemény nem lesz, hogy a tálat megfordítva sem esne ki.
(Elég, ha elhisszük, nem feltétlenül kell kipróbálni 😅 )
Utána a robotgép legalacsonyabb fokozatán, vagy kézzel egy lapos fakanállal óvatosan hozzákeverjük a 8 tojás kissé felvert sárgáját, ezt követően pedig 8 kanál lisztet, melybe előzőleg egy csomag sütőport elkevertünk.
Kész is, mehet a sütőpapírra. Elegyengetjük, s kb 15-20 perc alatt készre sütjük.
Ha elkészült, azonnal egy tiszta kendőre borítjuk, és óvatosan feltekerjük.
Pár perc elteltével "kibontjuk", s megkenjük amivel csak szeretnénk. Gyors verzióban baracklekvárral, vagy fahéjas-vörösboros meggylekvárral isteni finom. Ha teljesen kihűlt, akkor vajas krémeket, pudingot is jól megtűr 😊




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése