2019. október 5., szombat



Csokoládétorta karamellizált körtével és citromkrémmel

Tudom, hogy elsőre furának hathat az összeállítás, de nem az. Tökéletes. Ahogy a 12 éves Nagyhús megfogalmazta: az a pici savanykás utóíz nagyon jól kiegészíti az édes krémet és tésztát. 
A körtelekvár ihlette a receptet, de éreztem, hogy a csokis piskótával együtt túl "gejl" lenne. Kívánta a citromot, na. 

Az alkotórészek leírásai már ismerősök lehetnek, egy picit módosítottam csak rajtuk. A körte nem lényegült lekvárrá, a citromkrémből kimaradt a vaj, és a piskóta felturbózódott némi csokival. 


Hozzávalók:

Piskótához:
4 nagy tojás (70 gr)
200 gr + 80 gr cukor
150 ml tej
150 ml olaj
300 gr liszt
16 gr sütőpor
40 gr kakaópor
10 dkg jó minőségű étcsokoládé

Karamellizált körtéhez:
600 gr körte (pucolva ennyi)
200 gr cukor
0,5 dl hideg víz
0,5 dl forró víz
½ citrom leve
1 púpos evőkanál étkezési keményítő

Citromkrémhez:
160 gr cukor
4 egész tojás
6 tojás sárgája
4 érett, kezeletlen héjú citrom leve és reszelt héja

Csokimázhoz:
200 gr jó minőségű étcsokoládé
10 dkg vaj


Elkészítés:

Piskóta:
1.      A sütőt előmelegítem 175 fokra, és egy 25 cm-es tortaforma alját sütőpapírral bélelem. 
2.      A tojások fehérjét csipet sóval, és a kisebb mennyiségű cukorral kemény habbá verem. (A cukrot csak akkor adom hozzá, amikor a fehérje már majdnem kemény habbá verődött).
3.      A tojások sárgáját az olajjal, tejjel és nagyobb mennyiségű cukorral elvegyítem, majd hozzá adom a kakaóporral és sütőporral elvegyített lisztet, valamint a késes aprítóban felaprított csokoládét (nem kell porrá, maradjon picit darabos), és legmagas fokozaton 2-3 percig keverem.
4.      Utána egy fakanállal óvatosan hozzákeverem a tojásfehérjét, vigyázva, hogy minél kevésbé törjön össze.
5.      Beleöntöm a tortaformába, a tésztát körben fakanállal picit felhúzom a tortaforma oldalán, majd kb 45-50 perc alatt megsütöm (tűpróba!).
6.      A formában hagyom hűlni 5-10 percig, s csak utána veszem ki.


Körtekrém:
1.      A körtét megpucolom, kockára vágom. Felhasználásig citromos vízben tartom.
2.      A cukrot a hideg vízzel addig főzöm, amíg karamellizálódik.
3.      Ekkor hozzáöntöm a forró vizet, majd beleöntöm a kockára vágott körtét, és egy fél citrom levét.
4.      A körte puhulásáig főzöm (nem kell szétfőzni!).
5.      Egy púpos evőkanál étkezési keményítőt kevés vízben (1-2 kanál) feloldok, és a körtéhez keverve besűrítem azt. Hagyom kihűlni.

Citromkrém:
1.      Mindent beleöntök egy vastag aljú edénybe, habverővel egyöntetűre keverem, és kis lángon, a habverővel folyamatosan (!!!) keverve besűrítem. Hagyom kihűlni.

Csokimáz:
1.      A csokoládét apróra tördelem, és nem túl forró gőz fölött felolvasztom.
2.      Hagyom visszahűlni, majd ezután gőz fölött újra melegítem és hozzáadom a vajat is.
3.      A vaj olvadásáig keverem, majd azonnal kész tortára öntöm.


Összeállítás:


1.      A tortalapot három lapra vágom.
2.      Az alsó lap szélét körben kb 2-3 cm szélesen de vékonyan megkenem citromkrémmel, majd felhelyezem a középső lapot.
3.      A középső lapból óvatosan kivágom a közepét (kör formában), egy 2-3 cm széles peremet hagyva körben. A kivágott részt óvatosan, nem összetörve félrerakom.
4.      A citromkrémet habzsákba töltve koncentrikus köröket nyomok a kapott mélyedésbe, kb. 1-1 cm távolságban. (lsd. fotó)
5.      A citromkrémek közét kitöltöm a körtekrémmel, egy kanál segítségével.
6.      Ráhelyezem a kivágott részt. Körbenyomom citromkrémmel, és erre is rakok a körtekrémből.
7.      A maradék citromkrémet felkenem a tetejére, elosztom rajta a maradék körtét is, és ráhelyezem a legfelső lapot.
8.      Csokimázzal bevonom, és tetszés szerint díszítem. A képen látható torta díszítése: egy kisebb körtét félkeményre főztem citromos vízben, és csokiba mártottam, valamint citromfűlevéllel díszítettem.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése