Bodzás-citromos sütemény
(avagy a bodzaszörp maradék újrahasznosítása)
Még a bodzaszörp bejegyzésénél ígértem, hogy leírom egy tortaalap receptjét, amihez a szörp készítése során megmaradt virágokat és citromokat fel tudjuk használni.
Egy nagyon kedves barátnőmtől kaptam anno egy narancsos süteményreceptet, ahol a narancsokat meg kellett főzni, majd héjastól leturmixolni a sütihez. Ez adta az ötletet, hogy az addig fájó szívvel kidobált drága, finom bodzaszirupos citromokkal mit is kezdjek. Nagyon fontos, hogy csakis biocitromot használjunk, és a virágokat szabadítsuk meg a szárától. Ez jó maszatolós munka, 3 napig ázott virágokat szemezgetni, de hiszem, hogy megéri. Ha ezen túl vagyunk, utána már csak 10 perc, és mehet is a sütőbe.
Amennyiben nincs idő azonnal megsütni, vagy túl sok a megmentendő anyag, akkor 30-35 dekás adagokban fagyasszuk le. Én is így tettem, s ezért lehetséges az, hogy ma, egy nem túl kedvderítő novemberi napon friss bodzaillat lengi be a lakást 😊
Recept:
Kezdjük a sütő előmelegítésével, mert tényleg nagyon gyorsan elkészülünk majd. (175 °C)
Egy 24 cm-es tortaforma alját borítsuk sütőpapírral (a képen látható süti esetében én nagyobb formát használtam, mert tudtam, hogy nem fogom megtölteni semmivel. De a 24 cm-es tortaformában már elég magas lesz ahhoz, hogy 2-3 lapra szeljük.)
3 nagyobb tojást, 2 dl olajat, és 30-35 dkg ázott citromot és bodzavirágot dobjunk be a tudmixgépbe, és turmixoljuk le.
Egy tálban keverjünk össze 25 dkg lisztet, 20 dkg cukrot, 1 csomag sütőport.
A száraz és a nedves hozzávalókat keverjük össze, ha szükséges lazítsuk pár kanál tejjel.
Mehet a formába, majd a sütőbe kb. 45 percre.
Felhasználása:
Magában is finom, de megkenhetjük citrom- vagy narancskrémmel, mascarpones tejszínhabbal, lekvárral... nem kell visszafogni magunkat 😅
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése