2019. december 3., kedd

Kispesti nagyi oroszkrémSZERŰ tortája 


avagy barátságos szellemidézés a konyhában, avagy "csak az a szép zöld gyep" sütisítve

Drága párom igazán rendes férje egy sütésmániásnak, annak rendje s módja szerint kóstol és rajong, pont úgy ahogy az egy úriembertől felesége iránt elvárható 😅
Egyetlen egy süteménnyel kapcsolatos nosztalgiája szokta beárnyékolni a "te alkotásaid a legjobbak a világon" vonalat, mégpedig amikor meghatottságtól fátyolos szemmel emlékezik a kispesti nagyi oroszkrém tortájára, "ami nem is volt igazi oroszkrém, de annál finomabbat nem ettem még" kinyilatkoztatással.

Drága nagyikája sajnos már nem él, s mint rövid nyomozással kiderítettem, nem hagyott az utókorra receptesfüzetet sem. (Pedig de imádom azokat a régi megsárgult lapos füzeteket, egy-egy kitudjamilyeneredetű barna folttal 😍!!)

Szerencsére sógornőm picit pontosabban vissza tudott emlékezni a tortára, és a "legjobbvoltavilágon" információn kívül némi rétegezési adattal is tudott szolgálni, így Mackóm 53. születésnapjára megpróbálhattam rekonstruálni azt. 

Mint kiderült, ugyanabban a konyhában sütött a nagyika is, mint most én 💓.
Belevittem pár monás vonást 😅 is, de nem potyogtak tányérok a polcról, úgyhogy tuti nem vertem ki semmilyen biztosítékot a túlvilágon 😆

A krém receptjéhez felütöttem a guglit, és itt találtam egy tetszőt: https://streetkitchen.hu/fantasztikus-desszertek/oroszkremtorta-a-nagy-klasszikus/

A recept: 

Piskóta - a szokásos piskótát bolondítottam naranccsal:  
A piskótához 25 cm-es tortaformát használok, és a munka megkezdése előtt a sütőt bekapcsolom 175 fokra állítva, alsó-felső sütés.
4 db L-es méretű tojásfehérjét csipet sóval, esetleg pár csepp citromlével (de ez el is maradhat) és 80 gr kristálycukorral kemény habbá verem. (A cukrot csak picit később adom hozzá, amikor már anélkül is szép hab képződött.) 
A 4 tojás sárgájához hozzáadok 200 gr kristálycukrot, 150 ml olajat és 120 ml tejet, egy narancs kifacsart levét és lereszelt héját. 
Elvegyítem, majd rászitálok 350 gr lisztet, melyhez előzőleg 16 gr sütőport kevertem. Ezt pár percig robotgéppel a legerősebb fokozaton keverem. Amikor ez készen van, a tojáshabból pár kanállal még hozzákeverek, hogy lágyítsam az egyébként nagyon sűrű, nehéz tésztát, s végül a maradék tojáshabot egy széles, lapos fakanállal óvatosan keverve adom hozzá, vigyázva, hogy a hab ne törjön össze.
A tortaformának csak az alját kell kibélelni, utána mehet is a sütőbe kb. 45-50 percre. Tűpróbával szoktam ellenőrizni.

Krém -  a streetkitchen oldaláról, lásd fent, picit másképp:
A mazsolát beáztatom a rumba, vagy gyerekek esetén rumaromás tejbe. A főzött krémhez 2 egész tojást és 4-nek a sárgáját, 20 gr lisztet, 200 gr cukrot, 320 ml tejet csomómentesre keverek, majd folyamatos keverés mellett, puding állagúra sűrítem.4 dl hideg tejszínt kemény habbá verek, a végén hozzáadva 60 gr porcukrot is. 12 gr zselatint beleszórok 25 ml vízbe, elkeverem, s felmelegítem (nem kell forralni). A habhoz keverem majd  azt 2-3 részletben a kihűlt főzött krémhez adom, melybe már belekevertem a leszűrt mazsolát is.

A piskótát vízszintesen 3 lapra vágom, s jön a nagyi féle csavar: az alsó két lapot megöntözöm rummal (rumos tejjel), de csak finoman, ne ázzon el teljesen, majd megkenem lekvárral. Én úgy éreztem, ehhez az ízkombinációhoz a legjobb a szederlekvár lesz. Kibontás után vettem észre, hogy nem lekvár, hanem dzsem, szép egészben maradt szederszemekkel, de őszintén szólva nem rontott rajta 😋 Ezután megtöltöm majd kívül is megkenem a krémmel.

Ezt követően újabb 2 dl tejszínt kemény habbá verek, ízlés szerinti porcukorral (én most 35 gr-ot tettem hozzá, mert ennyi maradt a zacskóban, de pont jó lett).  

Ezzel is bevonom kívülről a tortát, és hagyok valamennyit a díszítésre is. 

A tetejét naranccsal és csokoládéval díszítettem, de ezt már mindenki egyénileg, ahogy szeretné, tudja, kivitelezheti 😉

Drága Nagyi, kezét csókolom innen is:  isteni finom lett, tényleg! 💓💓💓

PS: Férj reakciója: "Ez az! Ez az! Mindenre gondoltam, de arra nem, hogy egyszer ez a torta életre kel..." 💓












Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése