2021. augusztus 13., péntek

 Citromos-gyömbéres cukkinilekvár

Amikor először lett saját kertem, ráadásul nem is kicsi, mindent szerettem volna és mindenből sokat, amit addig a piacon vagy a boltokban drágán vehettem meg. Így aztán az első évben pl. 4 hosszú sor fejessaláta termett, persze nem szakaszosan, hanem egyszerre 😅

Én tojásosnokedliben fejessalival verhetetlen vagyok (értsd: nincs aki nálam többet tudna enni belőle...), de ez a mennyiség azért kifogott rajtam. Mivel kofának nem vizionáltam magam soha, végül a nénikém baromfiai jól jártak pár zsáknyi zöldhulladékká avanzsált terméssel...

Cukkiniből egy teherautónyi termett, és azon a nyáron jöttem rá, hogy mennyi mindenre alkalmas az ízetlen tömeg megfelelő körítéssel. Sajnos csak a zöldségek világában (vagy nem?...). 

Tényleg mindenbe került: süteménybe, salátába, lecsóba, rántottába, svanyúságba, főzelékbe, de a legjobb dobás ez a lekvár volt. 

Sportot űztem belőle, hogy kóstoltattam, és csak az elismerő szavak után beszéltem (el a) zödségeket. 

Na, aki eddig eljutott, az megérdemli a receptet is 😅

Neten találtam, Kaldeneker, meg lehet keresni kis guglizással az eredetit is, de íme ahogy én csinálom: 

Egy nagyra nőtt cukkinit beszerzek édesanyától (mert jelenleg 1 négyzetméteres a kertem...). Meghámozom, és a robotgép gyaluján átengedem. Répareszelőn kézzel sem egy hosszú történet lereszelni, s akkor turmixolni sem kell, de én elkényelmesedtem amióta van ez a fantasztikus Bosch MUM gépem, nekem csak "mumocskám"...(nem, nem fizetnek a reklámért továbbra sem, sajnos a 3 db olvasóm közül egy sem dolgozik a Bosch marketing osztályán 😂)

A gyalult cukkiniből 1,5 kg-ra van szükségem ehhez a lekvárhoz. 

4 darab kezeletlen héjú citromot megmosok. kettőt hámozókéssel vékonyan megszabadítok a héjától. Ez a héj apróra vágva megy a gyalult cukkinihez. (Citromnál mindig válogatok, és a nehéz, lédús darabokat veszem meg. Kevésbé leves citromnál menjen bele inkább 5 darab.)

Aztán mind a négyet (ötöt) meghámozom úgy, hogy csak a húsa maradjon, minden fehér részt is ügyesen levágok. Apró kockákra vágom, a levét is felfogom, és megy ez is a cukkinihez. 

Egy púpos teáskanál gyömbérport szórok rá. 40 dkg cukorral elkeverem, és picit állni hagyom. Amikor elegendő levet ereszt, összeturmixolom. (Ezt csak akkor kell, ha szálasra gyalultad.) 

5 dkg cukrot elkeverek másfél zacskónyi 3:1 zselésítővel, és hozzákeverem, majd felforralom, és forrástól számítva 2-3 percig rotyogtatom, állandóan keverve. 

3 db 7 dl-es üveg lett tele, és egy kisebb tálka kóstoló. 



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése