2022. november 6., vasárnap

Bírod a birset? Birsalmasajt, zselé és szörp



Variációk birs témára. Főcímdal: semmitkinemdobunk.  (Na jó, a csutáját komposztáltam.) 

Sajnos nem mértem meg mennyi volt az alapanyag, de mindegy is. Egy szatyor birs. 

Alaposan megmostam, és annyi vízzel amennyi ellepi, feltettem főni. (Nem kell meghámozni, sem félbevágni.)

Amikor jó puhára főtt, leszűrtem, a levét félretettem. A puha birset játszi könnyedséggel le lehet szedni a csutáról. A héja is kell, mehet a húsával együtt egy nagy fazékba!

Ezután kilónként 60 dkg cukrot adtam hozzá, és kb 10 gr citromsavat. 

Ezután felhívtam anyukámat, hogy beszélgessünk, mert kb 40 percen át kell folyamatosan kevergetve főzni. Addig, amíg már érzed, hogy nehezebb keverni, jó sűrű. 

A telefonhívás opciós, és persze nem kell az én anyukámat hívni ahhoz, hogy finom legyen 😁

Utolsó lépésként szilikon formába töltöttem, illetve egy adagot egyszerűen sütőpapírra terítettem. 

A formából másnap kinyomtam, és így szárad még 1-2 hétig, tálcán, levegőn. 

A levét leszűrtem, és egy részéből zselé készült, a maradékból szörp. 

A zselé egyszerűen 3:1 zselésítővel, az ott leírtak szerint. (1,25 l lé, 350 dkg cukor, 1 zsacskó zselésítő). Forrón üvegbe, és mehet a szárazdunsztba. 

A szörp 1:1 arányban lé és cukor, és liter levenként 15 gr citromsav. 

Fél óráig gyenge gyöngyözéssel forraltam, majd megmutattam neki a nátriumbenzoátos zacskót ijesztésül, és üvegbe töltöttem. 

Pá pacsi, szárazdunszt. 








Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése